Mübadele ve Tasfiye Talebnamesi


1923 tarihinde Lozan antlaşmasının mübadele kısmının imzalanması ile mübadeleye tabi tutulacak olanların belli olmasına müteakip geride bırakılacak hem taşınabilir hem de taşınmazların (emval-i menkule ve emval-i gayr-ı menkule) belgelenmesi zaruriyeti ortaya çıktı.
Kimin ne kadar taşınabilir (emval-i menkule) veya taşınmaz malvarlığı (emval-i gayr-ı menkıle), tapusu varsa belgelenmeli ve bu belgelerin kurulan "Muhtelit Komisyonlar" tarafından tasdik edilmesi gerekiyordu. Asıl gaye anlaşmadaki taraf hükümetlerin düzenlenen bu talepnamelere göre terk edilen ülkede ne kadar mal varlığının bırakıldığının belgelenmesi ve bu belgelerin toplam değerlerinin hesaplanması sonucu ortaya çıkacak alacaklı veya borçlu duruma göre karşı taraftan ne kadar talep edileceğinin belirlenmesiydi.
İşte mübadeleye tabi tarafların bu taşınabilir  (emval-i menkule) veya taşınmaz mal varlıklarını (emval-i gayr-ı menkule) gösteren belgeler kısaca ”mübadil tasfiye talepnamesi” olarak adlandırılmıştır.

Emval-i menkule: Taşınabilir mallar; çanta, masa, dolap gibi.
Emval-i gayr-ı menkule: Taşınmaz mallar; dükkan, arsa, tarla gibi.


Eklerdeki bu iki dosyada Sakız Adası'dan İzmir Karşıyaka'ya gelen Cebri namındaki bir zatın Mustafa Rüştü isimli oğluna ait tasfiye talepnamesi bulunmaktadır.


Paylaştığımız iki belgeyi Youtube Zafer Şık kanalımızdan da takip edebilirsiniz.



Zafer Şık / Arşiv Uzmanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Berat nedir?

Şifre Miftahı ve Osmanlı'da Şifreli Yazışma

Mehmet Akif Ne Dedi, Kadir Mısıroğlu Ne Anladı