Osmanlı'nın İlk Gazetesi Takvim-i Vakayi'in Gerçek Yayın Tarihi

Osmanlı'nın İlk Gazetesi Takvim-i Vakayi'in Gerçek Yayın Tarihi


Doğal olarak hepimiz Osmanlı'nın ilk gazetesi olan Takvim-i Vakayi'in Sultan 2. Mahmud devrinde 1831'de yazılıp neşredildiğini biliyoruz. 

Çünkü okul hayatımızın her safhasında bize böyle öğretildi. Ortaokulda, lisede, üniversitede… Hatta üniversite imtihanlarında ve KPSS'de dahi sorulan bir soru… 

Gel gör ki bu tarih yanlışmış. 1831 değil de 1825'miş. Çünkü 1831'de ilk matbu baskı olan Takvim-i Vakiyi'in öncesi var. Sultan 2. Mahmud 1825'te devrin vakanüvisi olan yani devlet tarihçisi olan Mehmed Esad Efendi'ye 1823'ten itibaren cereyan eden hadiseleri yazmasını istediğini devlet arşivlerinde tevafuken karşılaştığım bir kaç nüshadan anlaşılıyor. 

Evet, Takvim-i Vakayi ilk defa hicri 1241'de yani 1825'te ama 1823 yılı hadiselerinden başlayarak yıllık ve kitap suretinde kaleme alındığı belgelerden anlaşılıyor. Matbu olarak ilk defa 1247'te neşre başlaması ve matbu nüshalarında; tarih-i tesis 1247 yani 1831 tarihi sadece matbu yayınla ilgilidir.

Ayrıca Takvim-i vakayi'in bazı nüshaları Arapça ve Farsça'ya dahi tercüme ettirilerek muhtelif vilayetlere gönderildiği de arşiv kayıtlarında mevcut. Evet, en iyi bildiğimiz bir tarihin, 2020'de yanlış olduğunu öğrenmek… 

Osmanlı arşivleri ışığında yeniden doğru tarihimizi, müşteşrıklardan değil kendi içimizdeki kıymetli tarihçilerimizin yazma zamanı gelmedi dersiniz? 

Takvim-i Vakayi'in 1823'ten itibaren yazılmaya başlandığını isbat eden arşiv vesikasının çevirisi;




Zafer Şık



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Berat nedir?

Şifre Miftahı ve Osmanlı'da Şifreli Yazışma

Mehmet Akif Ne Dedi, Kadir Mısıroğlu Ne Anladı