Muharremiyye

Hicri 1440'a merhaba dedik. Osmanlı devrinin adetlerindendi ki; padişahların sene-i cedide tabir edilen yeniyıla girerken fakir-fukaraya, dervişlere, tekke ve zaviyede talim görenlere ve daha nicelerine 'muharremiyye' adı verilen bahşişler verirdi. Hicri yılın ilk ayı, muharrrem ayı olduğu için bu isimle yâd edilmiştir.
Ekteki vesika, hicri 1235'e ait, yani 1819 tarihli. 2. Mahmud'un hatt-ı hümayununu taşıyan varakada muharremiyye için verilen 2400 kuruş para masrafının Harameyn hazinesine masraf olarak kayd edilmesine dairdir.
Bu kısa bilgi paylaşımı vesilesiyle hicri 1440 yılında, ittihad-ı İslam'ın ve unuttuğumuz bütün uhrevi güzelliklerin yeniden neşvünema bulmasını temenni ve Kâdir-i külli şey'den niyaz ediyorum.


Belgenin çevirisi;

Beher-sâl-i meymenet-iştimâl gurre-i muharremü'l-harâmında cânib-i seniyyü'l-menâkıb-ı hazret-i cihân-dârânelerine fukârâ-yı tarîkatten isticlâb-ı da'âvât-ı hayriyye zımnında atiyye-i muharremiyye 'inâyet ve ihsân buyrulması de'b-i dîrîn-i müstahsene-i müstedîme-i tâc-dârîden olduğuna binâen işbu sâl-i ferhunde-bâl ikiyüz otuzbeş senesine mahsûben dahi âsitâne-i devlet-âşiyâna ve cevâd-ı saltanat-ı seniyyelerinde olan mecmû' tekâyâ ve zevâyânın defter müfredâtı ve sâbıkı mûcebince yalnız ikibin dörtyüz gurûşa bâliğ olarak tevzî' ve taksîm olunub henüz mahaline masraf kayd olunmadığı ma'lûm-ı hümâyûn-ı cihân-bânîleri buyruldukda meblağ-ı mezbûra ikibin dörtyüz gurûşun Hazîne-i Harameyn-i Muhteremeyne masraf kayd olunması husûsu muvâfık-ı rızâ-yı hümâyûn-ı mülûkâneleri buyurulur ise ol-bâbda ve her hâlde emr u fermân veliyyü'l-emr efendimiz hazretlerinindir.


Manzûrum olmuşdur.
Meblağ-ı mezbûr Harameyn hazînesine masraf kayd oluna.


Zafer Şık
Arşiv Uzmanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Berat nedir?

Şifre Miftahı ve Osmanlı'da Şifreli Yazışma

Belgelerle Fatih Sultan Mehmet, Hangi Tarihte Doğdu ve İstanbul'u Kaç Yaşında Fethetti?